Het verhaal achter je kaas en melk: 'We krijgen te veel binnen'

Als je dit als "duurzame" consument leest dan zie je door de bomen het (CO2) bos niet meer:

Minder vliegen, minder vlees eten, minder rijden met diesel of benzine. Die onderwerpen komen vaak voorbij als het gaat om klimaatverandering. Maar ook zuivel speelt een rol. En wij Nederlanders houden wel van een glaasje melk, of blokje kaas. Moeten we minderen?

Quote:
"Minder vlees? ja, dat moet zeker. Rundvlees dan vooral", zegt Van 't Veer. En volgens de hoogleraar kan melk een goede vervanger zijn van rundvlees. "Het gaat dan om de inname van hoogwaardige eiwitten. Die zitten in melk."

Als je inderdaad minder rundvlees eet, en wat meer melk drinkt, dan zorg je ook weer voor een minder grote impact op het klimaat. Want zoals je hierboven ziet, is rundvlees het product met de grootste voetafdruk.

 Het verhaal achter je kaas en melk: 'We krijgen te veel binnen' (rtlnieuws.nl)

Minder vliegen, minder vlees eten, minder rijden met diesel of benzine. Die onderwerpen komen vaak voorbij als het gaat om klimaatverandering. Maar ook zuivel speelt een rol. En wij Nederlanders houden wel van een glaasje melk, of blokje kaas. Moeten we minderen?

Nieuwsgrazer

Reacties

Kars
Als we rundvlees pakken van de melkkoe dan is die co2 neutraal. Immers die koe wordt gehouden voor de melk. Vlees is bijproduct.
+1
George
Quote Reactie van @Kars:
Als we rundvlees pakken van de melkkoe

Tja van mij mag je. Ik ga voor betere kwaliteit dan van een afgemolken koe. Als ik dat moet eten wordt ik denk ik ook vegetariër.
+10
jan-cees
@George is onzin Een melkkoe die je maand of drie goed doet voeren na stoppen melkgift kun je prima biefstuk van snijden zodra ze boven de 350 kg geslacht gewicht zit. Zeker bij jongere dieren tot jaar of 5 a 6
Afgemolken niet doorgevoerde koeien heb je een punt.
Maar net doen of alle melkvee waardeloos vlees geven is niet juist
+2
marcsterreborn
@jan-cees zo is dat. Juist melkkoeien zijn door goed afmesten heel geschikt om lekker vlees aan te laten groeien met klein beetje vet dat nodig is voor de smaak...
+3
George
@jan-cees Dat mag je zo vinden , maar er zit niet voor niks verschil in melkvee en vleesvee. De naam zegt het al.
Melkboer16
@George die dieren die @JanCees noemt kunnen wel eens smaakvoller zijn als het vleesvee waar jij het over hebt.
30/40 jaar geleden moest alles mager zijn en was vet uit den boze.
Tegenwoordig is Aberdeen Angus het lekkerste vlees omdat er vet in en aanzit.
Varkens moet toen ook mager zijn en tegenwoordig is dat ook anders.
Melk, kaas en yoghurt 🍦 en noem maar op men is verzot op vet.
Yoghurt van 10% vet gaan vrachtwagens vol van over de band
weurding
@jan-cees waardeloos niet, maar als de prijs bv in België van een biefstuk afgemest melkvee hoger is dan van een bb hoef ik niet lang na te denken, hebben daarvoor ook te veel slagers in de familie denk ik
Piet1960
@jan-cees Toch is Anita Heijdra daarmee gestopt.
Elvis
@George bij McDonald's willen ze niet anders dan van afgemolken melkkoeien hebben
+1
marcsterreborn
@Elvis die gaan voor worstkoeien
+1
Frans1
@marcsterreborn gelukkig maar, want niet iedereen heeft allemaal afgemeste beestjes van 350+ kg zoals jullie superboeren
weurding
@marcsterreborn laagste prijs, meer niet
George
@Elvis Ja dat is een firma die de allerhoogste kwaliteit wil.
+3
pieta
@George Die melkkoeien krijgen kalveren waarvan slechts een klein deel nodig is voor vervanging. Wij kruisen met BWB en als je daar voor jezelf er één van afmest dan heb je werkelijk fantastisch vlees in de pan.
George
@pieta Vaak genoeg gedaan. Maar je kruist dan ook met een vleesras.
pieta
@George Wij hebben ook wel eens een gemeste HF rose op. Die smaken net zo goede maar daar zit in verhouding minder aan van wat het lekkerst is.
Kars
@George zitten zat goede koeien tussen..
George
@Kars Ja die veel melk hebben gegeven maar niet om op te eten.
+1
Kars
@George mrij?
kleine boer
@Kars flekvie?
Erik1979..
@George je hebt wel gelijk dat vlees rassen beter vlees leveren. Maar dat is gewoon niet voor iedereen weg gelegd. Ook niet iedereen kan zo'n bme betalen. Is ook goed zo. Dat bevordert de mens om beter je best te doen. Maar voor de mensen die het geld niet hebben en dus ook niet weten wat het betekent om een hogere standaard te hebben smaakt dat mindere vlees net zo goed als voor jou dat duurdere. Wij boeren moeten voor iedereen produceren dus hogere kwaliteit en het goede maar beter betaalbare kwaliteit.
+1
weurding
@George koeien wil ik niet veel van zeggen, maar kippen bijvoorbeeld, die de leguren hebben gehad kun je volgens de kippenboer zelf maar 1 ding mee, separatievlees, want na 10 uur koken nog niet te vreten zegt ie 😆 dus die verdwijnen in de kroketten frikadellen e.a.
+1
marcsterreborn
@weurding zijn ook prima bruikbaar als soepkip. Heerlijke kippensoep maak je ervan
+2
hans1980
Die co2 en water berekening is een wassen neus
+2
Polder
Als de voedingswaarde niet wordt ingecalculeerd zoals in het schema in dit artikel is het een slechte manier van vergelijken. Eigenlijk misleidend.
+1
hans1980
RTL is woke
grös
@hans1980
Komt vooral sensatienieuws vandaan, om facebook-discussies uit te lokken.
+1
weurding
Heb filmpje gezien dat men piepschuim in een bak meelwormen gooide, vraten ze helemaal op, proost🙈
+1
grös
@weurding
Piepschuim 98% lucht joh 🤔
Maar gemiddelde mens eet al een creditcard aan plastic per dag las ik ..
+2
m uut m
Van rundvlees kun je nooit teveel eten. Dat in tegenstelling tot brood dat kun je beter staan laten.
Het beste dieet voor mensen is onbewerkt vlees en fruit.
Grasbaal
Laat mensen aub zelf bepalen wat ze eten!:

HAARLEM - Bij bijeenkomsten die de provincie Noord-Holland organiseert worden voortaan standaard gerechten met vlees, vis en zuivel geserveerd. Vegetarische of veganistische gerechten worden aangeboden als daar behoefte aan is. Daarmee wordt de bestaande praktijk omgedraaid.

Anderhalf jaar geleden werd een voorstel van de Partij voor de Dieren aangenomen dat het eten bij provinciebijeenkomsten in principe plantaardig moet zijn. Vlees of zuivel is beschikbaar voor wie dat van tevoren aangeeft.

Meer: telegraaf.nl/nieuws/187150488/…
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden melk , vlees , kaas , klimaatverandering , zuivel , vliegen , eten , diesel , benzine en koolstofrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!