Maisrassen keuze
Ik las onlangs in een vakblad dat mais een bron van ellende is op melkveebedrijven en dan vooral het hoge bestendige zetmeel, omdat dit niet allemaal benut wordt op darmniveau en dan dus in de mest terecht komt wat een hogere kans geeft op colie besmetting en veel schuim op de mest. heeft iemand hier ervaring mee????? mijns inziens moeten we maisrassen kiezen die veel opbrengst hebben maar niet op de 400 zetmeel uitkomen, volgens mij is een zetmeel van 350 meer dan genoeg, je krijgt met die hoge zetmeel alleen maar trage koeien die ook nog eens gaan vervetten met alle problemen van dien.Als je veel schuim op de mest hebt dan is die koe dus niet in staat om alle voedingsstoffen uit de mais te benutten, dus dat die celwandvert.van de lijst is gehaald is geen overbodige luxe, voegt toch niets toe.
De beste boeren staan aan wal
Hebben de trefwoorden mest , Mais , koeien , koe en zetmeel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste reactie
Reacties
Er is in het verleden wel al onderzoek gedaan naar schuimvorming maar word daar niet veel wijzer van.
Ikzelf heb er in ieder geval nooit last van gehad, voor 40-50% snijmais jaarrond ( zetmeel meestal tussen 350-380) en daarbij nog ccm. Zowel lg rassen als kws in het verleden.