Gras-perskoek uit bio-raffinage vervangt graskuil
Gras-perskoek, een restproduct van grasbioraffinage, kan een volwaardig alternatief zijn voor een deel van de traditionele graskuil in melkveerantsoenen. Dat blijkt uit recent praktijkonderzoek van Dairy Campus, het innovatiecentrum van Wageningen University & Research.Bij bioraffinage wordt vers gras uitgeperst en gescheiden in een eiwitrijk sap en een vezelrijke perskoek. De sapfractie kan elders in de voedsel- of diervoedingsketen worden gebruikt, terwijl de perskoek als ruwvoer voor koeien kan dienen. In het onderzoek kregen zestig HF-koeien twaalf weken lang drie verschillende ruwvoertypen: standaard graskuil, een mengsel van graskuil en perskoek, of graskuil van lagere kwaliteit. Alle koeien kregen dezelfde maïskuil en krachtvoer.
|
Gras-perskoek uit bio-raffinage vervangt graskuil (demolenaar.nl)
Gras-perskoek, een restproduct van grasbioraffinage, kan een volwaardig alternatief zijn voor een deel van de traditionele graskuil in melkveerantsoenen. Dat... |
|
Grasresten uit bioraffinage geschikt als ruwvoervervanger voor melkvee (nieuweoogst.nl)
Grasperskoek, een restproduct van grasbioraffinage, blijkt een volwaardige vervanger voor een deel van de traditionele graskuil in het rantsoen van melkvee. Dat blijkt uit praktijkonderzoek op Dairy Campus in Leeuwarden. |
Reacties

De resultaten laten zien dat het vervangen van de helft van de graskuil door perskoek geen negatieve gevolgen heeft voor melkproductie, melksamenstelling of lichaamsgewicht van de koeien. Sterker nog — de verteerbaarheid van droge stof en vet bleek zelfs hoger te zijn, terwijl de methaanuitstoot gelijk bleef.
Doordat het rantsoen met perskoek een lager ruw eiwitgehalte had, werd de stikstofbenutting verbeterd en daalde de stikstofuitstoot per liter melk. Dat is natuurlijk een pluspunt richting duurzamere melkproductie.
Volgens projectleider dr. André Bannink biedt gras-perskoek dus echt perspectief binnen een circulair voersysteem — mits je het product goed inkuilt en zorgvuldig mengt met de rest van het rantsoen.
Kortom: interessant alternatief voor (een deel van) de graskuil, mits de praktijk er goed mee omgaat. Heeft iemand hier al eigen ervaringen mee op het erf?
verwerken ,de "koek " is rest product .
Op zich geen verkeerd idee,maar wie gaat
de " koek " opeten als de veestapel niet mag blijven in Nederland ?
Regelingen met geld ,waarbij gloedje nieuwe stallen door de puinbreker gaan .
En in het verleden zo eens wat uitspraken van politici "veestapel halveren" en voedsel productie past beter in andere landen.
De beste boeren staan aan wal
Hebben de trefwoorden gras , koeien , krachtvoer , ruwvoer , dairy , dairy campus , graskuil , eiwitrijk , vers gras en grassa geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

